Beheersindicatoren niveau 2
SCHRIJVEN / VISUALISEREN
Beheersindicatoren
-
Op basis van een opdrachtbriefing een vertaling maken naar tekstproducten die de te behalen communicatiedoelstellingen ondersteunen.
-
Op basis van een opdrachtbriefing verantwoorde inhoudelijke en structuurmatige keuzes maken voor een eenvoudige middelenmix en de content (tekstueel en (audio)visueel) inhoudelijk voorbereiden en creëren.
-
Op basis van een opdrachtbriefing een gelaagd verhaal tekstueel en (audio)visueel samenhangend via verschillende middelen en kanalen naar verschillende doelgroepen overbrengen.
-
Vanuit van een briefing en op basis van beeldanalyse gefundeerde keuzes maken in de selectie en creatie van (audio)visuele content.
Toelichting beroepsproducten
In jaar 2 periode 3 heb ik het vak PPP een maatschappelijk verantwoord opdracht moeten maken. Dit heb ik gedaan voor Elly die tassen maakt van oude fietsbanden. Voorafgaand heb ik een mijn eigen onderneming opgezet met daarbij een website.
Kritische reflectie proces
Het proces verliep goed. Het meerdere malen evalueren met de opdrachtgever werkt erg bevorderend. Ik merkte op die manier op een snelle manier tot een goed eindeproduct te komen. Ik ben toegekomen aan het uitwerken van de verschillende visuele communicatiemiddelen die Elly voor ogen had.
Kritische reflectie toegepaste theorie
Tijdens deze opdracht heb ik niet te maken gehad met communicatiemodellen. Alle theorie is voornamelijk afkomstig uit de handleiding.
Kritische reflectie beroepshouding
Ik heb hier met veel plezier aan gewerkt en dat heb ik ook terug gezien in mijn werkhouding. Het creatief te werk gaan zoals het ontwerpen van logo’s en het maken van een website is het gene waar ik met veel plezier aan werk. De samenwerking met Elly ging ook zonder problemen en op een professionele manier. Ze was zelf erg tevreden over het eindresultaat
Klik op de onderstaande PDF voor het volledige PPP verslag.
Beheersindicatoren
-
Op basis van een (communicatie)plan, middelenanalyse of evaluatief onderzoek een vertaling maken naar strategische en onderscheidende tekstproducten die meerwaarde opleveren voor de te behalen communicatiedoelstellingen.
-
Vanuit analyse en op basis van inzicht voor een complex crossmediaconcept de content (tekstueel en (audio)visueel) inhoudelijk voorbereiden, structureren, inrichten, bijhouden en bijstellen.
-
Op basis van de principes van transmediale storytelling een narratief complex gelaagd verhaal visueel en tekstueel via verschillende middelen en kanalen overbrengen en op verschillende doelgroepen afstemmen.
-
Op basis van beeldanalyse en een eigen visie oorspronkelijke en onderscheidende (audio)visuele content selecteren en creëren
Toelichting beroepsproducten
In jaar 3 hebben wij het vak schrijven en visualiseren gehad waarbij er aantal opdrachten gemaakt moesten worden binnen vier overkoepelende onderwerpen. De opdrachten bestonden uit het maken van een bladformule, offline en online advertentie, een infographic en het opzetten van een campagne. Om de boodschap zo goed mogelijk over te brengen werden er een aantal regels opgesteld die hiervoor nodig waren. Daarnaast was zelf research doen ook van belang. Dit heb ik voornamelijk gedaan op het internet.
Kritische reflectie proces
Het proces verliep positief ik ben tevreden over het uiteindelijke visuele resultaat en de geschreven teksten. Nadat ik alle opdrachten alsnog af heb gemaakt merkte ik dat het mijn manier van schrijven door de jaren heen verbeterd is. Ik weet dat ik hier in het begin van de studie erg veel moeite mee had. Ook het visueel maken van de opdrachten verging me goed. Het bedenken van een opdracht vond ik lastiger dan het uitwerken hiervan.
Kritische reflectie toegepaste theorie
De toegepaste theorie was vooral te vinden in de handleidingen die we kregen opgestuurd. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van de boeken Journalistiek schrijven en Beeldtaal. Beiden kwamen goed van pas. Voor de inhoud was journalistiek schrijven een goede ondersteuning om een goed overzichtelijk stuk te schrijven. Beeldtaal kwam voor het visuele uiteinde goed van pas.
Kritische reflectie beroepshouding
Ik ben minder tevreden over mijn beroepshouding en het feit dat ik het niet op tijd af heb gekregen. De planning verliep goed maar na de tweede opdracht begon ik achter te lopen. Dit had voornamelijk te maken met dat ik het te druk had met andere opdrachten en herkansingen. De opdracht vereiste een hoop werk en dat heb ik onderschat. In de toekomst moet ik van te voren de opdrachten beter inlezen, de grote bepalen en zodoende de planning juister in kan vullen.
Klik op de onderstaande PDF voor het volledige verslag.
Beheersindicatoren niveau 3
Beheersindicatoor
-
De afgestudeerde kan op basis van een crossmedia plan of concept medium-specifieke content (tekst en beeld) creëren en afstemmen op doelgroepen.
Toelichting beroepsproducten
In jaar 4 heb ik een onderzoek gedaan voor de Delftse Montessorischool en Kindercentrum ZieZoo. Zij starten samen een intergraal kindcentrum. Nog zonder naam, huisstijl en er bleek uiteindelijk ook nog geen visie, missie en waarden aanwezig te zijn. Er is een huisstijl ontwikkelt. Een huisstijl die aansluit op wat het integraal kindcentrum voor ogen heeft en aansluit op de wensen en behoefte van de doelgroep.
Kritische reflectie proces
Het proces verliep over het algemeen positief. Het was aan de start van het ontwerpen was het wat lastig om tot een ontwerp te komen waarover ik tevreden genoeg was. Dit levert veel frustratie op waardoor je de opdracht vaker links laat liggen. Verder ben ik in het proces tegen weinig aangelopen. Voor het onderzoek in zijn geheel was een planning gemaakt. Het ontwerpen ging in de juiste snelheid waardoor het geen vertraging opliep.
Kritische reflectie toegepaste theorie
Voor het ontwerpen van de huisstijl is met name gebruik gemaakt van Een boekje over huisstijl van Hans Stol. Hierin is beschreven dat een huisstijl moet bestaan uit een logo, kleuren, lettertype en beelden. De theorie van Hans Stol bleek naast alle andere theorie erg helder. Stol verteld ook wat de functie is van een huisstijl. Het is visualiseert de gewenste identiteit van een organisatie. Dit sluit goed aan op het doel van het onderzoek. Daarnaast draagt een huisstijl ook bij aan de herkenbaarheid van een organisatie. Dit leidt tot een grotere kans dat het blijft hangen in het hoofd van de doelgroep. Naast de herkenbaarheid is de tweede functie het oordeel wat ontstaat, het imago. Op grond van de eerste visuele prikkels vormt de doelgroep direct een oordeel over de organisatie en ontstaat er een imago. Je wil als organisatie natuurlijk dat dit eerste oordeel positief is.
Kritische reflectie beroepshouding
Het bezig zijn met ontwerpen is wat mij op dit moment het meeste plezier geeft. Het is ook de richting waar ik later een baan in zou willen zoeken. Mijn eigen beroepshouding kwam hierin goed naar voren. Ondanks dat het soms niet lukte, heb ik met de onderzoeksresultaten een goed ontwerp kunnen neerzetten.
Klik op de onderstaande PDF voor het volledige onderzoeksrapport.
Eindmeting




Huisstijl logo
Huisstijl kleuren
Huisstijl lettertype
Huisstijl beelden